De dood van Snape

Blog
Biba Becker
12/07/2017

Alan Rickman

Alan Rickman is 14 januari 2016 onverwacht overleden aan kanker op 69-jarige leeftijd. Rickman was een veelzijdig acteur maar alom bekend door zijn rol van Snape in de Harry Potter reeks.  Niet alleen Potter fans kenden hem dewijl hij in tientallen films gespeeld heeft en al vanaf jongs af aan. Natuurlijk heeft hij ook een herkenbare stem waardoor men hem ook zal herkennen van reclamespotjes. Zijn vertolking van Snape kan desondanks wel gezien worden als zijn zogenaamde rise aangezien de Potter-reeks erg populair was en dus een grote fanbase veroorzaakte. De laatste Potter-film kwam uit in 2011. Hierna heeft Rickman nog wel in films gespeeld die niet zoveel media-aandacht kregen als Potter deed. Tot aan zijn dood heeft hij daarom last gehad van een kleine fall. Na zijn dood is er echter weer veel gebruik gemaakt van Harry Potter verwijzingen zoals quotes van zijn karakter. Ook wordt hij vaak aangehaald als, de acteur uit Harry Potter of als Snape zelf om duidelijk te maken om wie het gaat. Snape en dus Rickman, doet weer helemaal opleven. In andere woorden: renaissance. Wanneer Snape echter niet aangehaald wordt, worden de volgende termen veelvuldig aangehaald: “Giant of British screen and stage” (The Guardian) en “acting legend” (Twitter). Het nieuws was vooral massaal op social media zoals Facebook maar is ook op televisie en in kranten verschenen.

Media convergence

Doordat Rickman in de beroemde Potter-reeks gespeeld heeft is er wel degelijk sprake van media convergence (Turner, 2013) in die zin dat zowel het verhaal gelezen kan worden als bekeken. Ook wordt het nieuws van zijn dood in kranten gepubliceerd die dan weer online verschijnen. Zoals bij Michael Jackson ook het geval was, werd door de dood van “Snape” weer opnieuw een boost gegeven aan de kijkcijfers van de film en omdat winkels opnieuw de films in de schappen gingen leggen hoogstwaarschijnlijk ook de verkoopcijfers, hoe akelig de situatie ook is. Ook op comedy media zoals 9gag verschenen talloze foto’s van Rickman in zijn meest memorabele rollen en dan met name die van Snape. Heel vaak zijn de foto’s gelinkt geweest aan een uitspraak van Snape die bekend was onder de fans of die sloeg op de dood en op Rickman als persoon of iets wat hij zei over deze rol. Harry potter is tevens transnationaal, film van Warner Bros, een van de grootste bedrijven die films en daarbij ook acteurs produceren. Na zijn dood zal het daarom vast en zeker zijn voorgekomen dat de films en boeken opnieuw, wellicht tegen een actie, in de verkoop gezet werden of dat de verkoopcijfers uit zichzelf weer stegen. Een verschijnsel dat ook voor is gekomen bij andere sterren. Dat Harry Potter globaal zo populair was zal er ook toe geleid hebben dat overal op de wereld wel fans hebben gerouwd om het verlies.

Het rouwproces

Zijn levensverhaal wordt vooral verteld door middel van films. Het is eerder een geschiedenis van zijn werk dan van zijn leven. Dat is ook wel duidelijk uit de titels die de kranten geven aan het nieuws zoals boven reeds genoemd is. Zijn medespelers geven wel een persoonlijke draai aan zijn verhaal door te zeggen hoe geraakt ze zijn door het nieuws en wat een lieve man het was, iets wat de fans natuurlijk al lang wisten maar nu alleen maar wordt bevestigd en wat zijn dood nog tragischer maakt. De manier waarop het verwoord is, heeft te maken met het discursieve regime van Michel Foucault want hoe en wat er gezegd wordt, vormt een bepaald beeld. Rickman wordt nu vooral afgeschilderd als een goed acteur terwijl dat zijn beroep was en niet zijn persoon. Bij iemands sterven wordt daarnaast nooit iets slechts over een persoon gezegd, dat zijn medespelers hem in zijn privé ook nog loven, onderstreept nog eens haarfijn hoe verdrietig het verlies is. Samenvattend zijn de volgende thema’s vooral teruggekomen in de media na zijn dood: Harry Potter, geweldig acteur en bemind man.

In mijn persoonlijke kring zijn er ook heel wat mensen die hebben gereageerd op zijn dood. Hieruit kwam duidelijk de parasociale interactie naar voren aangezien ze zich empathisch gingen identificeren met de beroemdheid en zelfs gehuild hebben om zijn dood ook al kenden ze hem niet persoonlijk. Wederom bleek uit het verdriet ook dat ze hem als acteur heel erg zullen gaan missen en hoe goed hij was.

 Commodity

Rickman stond daarnaast ook bekend als iemand die zich voor goede doelen inzette en hierbij gebruik maakte van zijn bekendheid en dus commodity oftewel de bekendheid als product (Turner, 2013). Hij legt dit uit in de volgende quote: “Actors are agents of change,” he said. “A film, a piece of theatre, a piece of music, or a book can make a difference. It can change the world”. Hieruit blijkt tevens dat hij naast het feit dat hij naast zijn bekendheid door Snape en dus op het scherm, ook nog promotie maakt met zijn persoonlijkheid. De vele reacties van collega’s die met hem samengewerkt hebben onderbouwen dit nog. Voor hen kwam het ook onverwachts. Een interview met een beroemd vriendin van Rickman heeft gezorgd voor nog meer social media verdriet. Ze zegt hierin namelijk dat ze hem de dag voor zijn dood nog gekust heeft en er niks aan de hand leek te zijn. Voor iedereen kwam het dan ook onverwacht. Vandaar dat misschien het internet dubbel zo verdrietig reageerde. Later verscheen nog een artikel waarin werd gezegd dat de acteur zelf niet wist dat de kanker zo heftig aanwezig was.

Zelfs na zijn dood werd hij nog bewonderd en in eigenlijk zelfs in leven gehouden. Het voordeel van een filmster te zijn geweest is dan toch wel, dat hij op beeld nooit zal sterven en voor de fans altijd aanwezig zal zijn.

Turner, G. (2013). Understanding celebrity. Hoofdstuk 1 en 2. Boek.

Foucault, M. (1988). Truth: Engagements Across Philosophical Traditions. Hoofdstuk 20: The discourse on Language.

Figuur via: http://indiatoday.intoday.in/story/alan-rickman-dies-at-69-professor-snape-harry-potter/1/570790.html