De nieuwe celebrity

Social media zorgt voor geboortes van nieuwe sterren zoals Miss Victory Violet

Blog
Biba Becker
12/07/2017

Miss Victory Violet is een pin up blogger met een succesvol Instagram account.

Bekend door?

Toeval, geluk, zichtbaarheid en promotie zijn kernbegrippen bij Miss Victory Violet. Door middel van een interview een aantal weken terug, kon ik meer te weten komen over haar succes. Internetfame was eigenlijk helemaal niet haar intentie want ze wilde gewoon een blog gaan schrijven. Ze heeft in haar kring waarschijnlijk meer culturele en economische invloed maar wat betreft politiek o.i.d. heeft ze geen macht. Dit laat haar vallen onder ‘quasar’ (Dyer, 1998) oftewel iemand die per ongeluk bekend geworden is en ineens aandacht gekregen heeft zonder daar controle over te hebben. Het belangrijkste daarbij is dat zij een doelgroep onbewust aansprak. In haar geval: dat haar succes vooral komt door haar zichtbaarheid online aangezien ze op meerdere platforms actief is. Ook heeft ze weleens meegedaan met wedstrijden voor Miss Pin up, die natuurlijk ook zorgen voor meer bekendheid en zichtbaarheid. Daarnaast komt nog dat zij opvallend over straat gaat en onder de rockabilly volgers een erg goede stijl heeft en men neemt aan beiden graag een voorbeeld. Het is iemand die een bepaalde groep representeert. Ze is echter niet de enige in deze groep die bekend geworden is daarom goed door het toeval getroffen.  

Doorbrekend

Ze verhoudt zich tegenover de bestaande rockabilly liefhebbers en hun ideologieën zeer doorbrekend. Ze heeft een geheel eigen stijl en is niet bang om elke dag met petticoats over straat te gaan. Sinds een aantal jaren is deze stijl weer in opmars gekomen en dat was in de tijd dat ze haar blog begon waardoor veel mensen het waarschijnlijk zijn gaan lezen. Ze kan ook onder de categorie star vallen aangezien het bij haar ook heel erg draait om persoonlijkheid en niet zozeer wat ze bereikt heeft of wat ze doet. Ze speelt bijvoorbeeld niet in films en ze zet zich niet per se in voor een goed doel. Alleen weet ze niet hoelang deze roem gaat duren en is het dus een onbepaalde tijd. Dit valt weer onder celetoid. Dus, een duidelijke term is niet te geven.

Social media celebs en commodification

De social media celeb is wel zeker een product en dus is er sprake van commodification. Zoals Miss VV me zelf verteld heeft, is het heel moeilijk om te leven van een fulltime social mediabaan als de enige inkomsten de posts zijn, ook al wordt daar vaak ook goed mee verdiend. Ze heeft openlijk verteld dat ze merken promoot op haar Instagram en dat merken haar ook dingen toesturen of haar als model vragen. Hier verdient ze haar geld mee. Wel geeft ze aan dit niet te doen als ze niet achter een product staat. Miss VV is dan maar een voorbeeld maar ik stel dat een social media beroemdheid altijd te maken heeft met commodification (Turner, 2013). Deze mensen zijn bekend geworden door zichtbaar te zijn en zijn bereikbaar over de hele wereld en voor een groot publiek. Het is voor beide partijen, zowel de ster als het bedrijf, dan handig om geld te verdienen. Ook geeft ze regelmatig door heel Europa workshops waar ze veel reclame voor maakt. Ze is vroeger kapster geweest en is door haar succesvolle social media daarmee gestopt. Op deze manier kan ze haar oude werk blijven doen voor als het een keer misgaat, kan ze geld bijverdienen en ontmoet ze nieuwe mensen. Om geïnteresseerden hiervoor te vinden is het dus haast wel nodig om er reclame voor te maken. Het is waarschijnlijk ontzettend moeilijk om bekend te zijn op social media zonder gebruik te maken van commodification. Daarbij komt nog dat je jezelf vaak moet verkopen om een succesvol account te hebben door bijvoorbeeld mooie foto’s in geënsceneerde ruimtes te maken en altijd leuk te doen en te zijn.

Always connected 

Het grote verschil met een filmster is dat een social media celeb veel meer in contact staat met volgers wat ook veel gevaren met zich meebrengt doordat fans veel invloed uitoefenen en je dat moeilijk negeert als je elke dag bezig bent met social media. Regelmatig heb ik dan ook negatieve reacties gezien onder foto’s van social influencers waar zij weer kwaad op reageerden. Dit laatste heeft dan ook nog invloed op je persoonlijkheid en hoe je fans je zien na een online ruzie. Wat betreft parasociale interactie, speelt dat veel meer bij sterren die acteren dan sterren die op sociale media hun werk uitoefenen aangezien sociale mediasterren vaak minder groot zijn in verhouding tot een Angelina Jolie of iemand die daarmee te vergelijken is, en met 1 klik kunnen praten met fans. Miss VV geeft zelfs workshops om geld bij te verdienen en om fans te ontmoeten. Een filmster zie ik dat niet zo snel doen, die bewaart vaak toch wat meer de afstand met de fans.  

 

Turner, G. (2013). Understanding celebrity. Hoofdstuk 1 en 2. Boek.

Dyer, R. (1998). Stars as images, chapter 8.