Jeff Koons - Popey - Sidney Augmente Reality Art

Van Pokémon Go tot Jeff Koons: Augmented reality in de kunsten

Blog
Imana Horbach
15/12/2017

Pokémon Go, dit is een nieuw fenomeen waar iedereen wel eens van heeft gehoord, gespeeld of het iemand heeft zien spelen. Pokémon Go is een spel dat zich afspeelt in augmented reality. Augmented reality is een live direct of indirect beeld van een fysieke, ‘real life’ omgeving, waarvan elementen zijn toegevoegd, oftewel ‘augmented’, door computer gegenereerde zintuigelijke waarneming, zoals geluid, video of gps data. Augmented reality is, in andere woorden, een computer gemedieerde realiteit, waarin het beeld van de werkelijkheid is aangepast door een computer. 

Augmented reality wordt wel eens verward met virtual reality, maar deze twee verschillen aanzienlijk van elkaar. In een virtual reality wordt de ‘echte’ wereld vervangen door een nagebootste wereld, terwijl in een augmented reality de ‘echte’ wereld wordt verbeterd. Augmented reality wordt gebruikt  om de ervaren omgevingen en situaties te verbeteren en om verrijkte ervaringen te bieden. 

Pokémon Go is dus een perfect voorbeeld van een augmented reality. Via de lens van je smartphone zie je de werkelijk, maar het spel heeft dingen aan de werkelijkheid toegevoegd, in dit geval de Pokémon die je moet vangen. Dus sta je in een stad, voor bijvoorbeeld de stadsbibliotheek, dan zou het zomaar kunnen dat hier een Pokémon is die je kunt vangen. Via je ogen zie je alleen de bibliotheek, maar als je de bibliotheek gaat bekijken via de lens van je smartphone, dan zie je niet alleen de bibliotheek, maar nu ook een Pokémon die je kunt vangen. Er is dus iets toegevoegd aan de werkelijkheid. Wat typerend voor augmented reality is, is dat het gebruik maakt van de wisselwerking of ruimte tussen verschillende mediale velden.

Waar ik nu verder op in wil gaan is of augmented reality zich kan uiten in een kunstvorm. Pokémon Go wordt niet gezien als kunstvorm, omdat het zich niet bewust genoeg bezighoud met kunst. Ook al zorgt Pokémon Go ervoor dat de Pokémon die je kan vangen zich bevinden bij kunstwerken of monumenten, waardoor je een culturele rondreis maakt als je het spel speel, dit is niet genoeg om Pokémon Go daadwerkelijk als een kunstwerk te beschouwen. 

Er zijn echter genoeg augmented realities die wel als kunstvorm beschouwd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het project Jeff Koons x Snapchat. In dit kunstproject heeft kunstenaar Jeff Koons gebruik gemaakt van snapchat om zijn kunstwerken op bepaalde plekken in de buitenlucht tentoon te stellen. Je kunt deze kunstwerken alleen zien door middel van je smartphone. Ergens tussen digitale kunst, plastische kunst en publieke kunst bevindt zich dit kunstproject van Jeff Koons. Omdat het hier gaat om echte kunst die je ziet door de lens van je smartphone, kunnen we hier wel spreken van een augmented reality kunstvorm. Maar in hoeverre zal augmented reality als kunstvorm zich uiten in de toekomst?

Er zijn vele manieren waarop augmented reality in kunst verwerkt kan worden. Aangezien smartphones een steeds grotere impact hebben op ons dagelijkse leven, is het niet meer dan normaal dat we deze in de toekomst ook gaan gebruiken voor bijvoorbeeld het zien of het verduidelijken van kunst. Men kan in musea gebruik maken van augmented reality, door in plaats van naambordjes met een beschrijving van het kunstwerk, deze hangen meestal naast het kunstwerk, te vervangen door virtuele bordjes. Deze virtuele bordjes verschijnen naast het kunstwerk als je door de lens van je smartphone naar het desbetreffende kunstwerk kijkt. Dit zorgt ervoor dat de omgang met kunst in musea een stuk interactiever wordt. Dit is een van de vele manieren waarop men in de toekomst gebruik zou kunnen maken van augmented reality in de kunst. Augmented realities zullen in de toekomst een heus fenomeen worden, dit is iets waar ik heel zeker van ben.