Winner Teaching innovation Award 2017

Literature

Over de mediastorm rondom Griet Op de Beecks publieke bekentenis

Article
Sander Bax
05/10/2017
12 minutes to read

Het optreden van de Vlaamse bestsellerauteur Griet op de Beeck in De Wereld Draait Door is ongetwijfeld een van de meest besproken optredens van een literaire schrijver. Literatuurwetenschapper Sander Bax duidt de logica achter de heisa.

Over John Ashbery en de lezer: ‘Ik kon er geen touw aan vastknopen’.

Column
Sander Bax
05/09/2017
7 minutes to read

In mijn Facebook-bubbel werd er met verslagenheid gereageerd op de dood van John Ashbery. In deze column vraag ik me af hoe groot de weerklank van Ashbery’s poëzie buiten mijn bubbel is: bestaat de ideale lezer voor zijn poëzie nog wel? 

Over de selffashioning van de publieke intellectueel Joost Zwagerman

Paper
Margaret Steenbakker
05/04/2017
27 minutes to read

In deze paper staat de selffashioning van de Nederlandse schrijver en publieke intellectueel Joost Zwagerman centraal. Aan de hand van een drietal momenten wordt de wijze waarop hij zichzelf positioneerde binnen het publieke debat geanalyseerd. 

De revanche op de criticus

Paper
Marlou Agterberg
03/04/2017
28 minutes to read

Marlou Agterberg analyseert hoe de literatuurcriticus zich verhoudt tot Leon de Winters engagement als schrijver en als publiek intellectueel. 

boekomslag als marketing instrument

De verborgen agenda van het omslagontwerp: hoe marketeers je boeken doen kopen

Paper
Maud Schoonen
23/03/2017
17 minutes to read

De eerste indruk die je krijgt van een boek is vaak gebaseerd op het omslag. Maar wat zegt een boekomslag over het boek en de intenties van de auteur? 

Cthulhu

The Theorist’s Fear of the Undefined

Academic paper
Suzanne van der Beek
22/02/2017
7 minutes to read

Many theorists have tried to define the literary fantastic – without great success. Maybe this question should remain unanswered as a reminder of our fear of the theoretically unknowable.

Van rouw tot roman

Article
Emily Tang
01/03/2017
10 minutes to read

Connie Palmen betreedt met haar werk keer op keer het grensgebied tussen feit en fictie. Ook Logboek van een onbarmhartig jaar bevindt zich ergens op die grens, maar de vraag is waar precies.

Een gesprek met Jeroen Olyslaegers

Interview
Sander Bax
23/12/2016

Auteur Jeroen Olyslaegers wordt geïnterviewd door literatuurwetenschapper Sander Bax en sociolinguïst Jan Blommaert. Verwacht je aan een boeiend gesprek over Wil, politiek en cultuur.