Toen Cory Monteith doodging, stierf ook Finn Hudson

Discursieve regimes rond de dood van een celebrity

4 minutes to read
Article
Emily Tang
17/06/2017

Cory Monteith overleed op 31-jarige leeftijd op 13 juli 2013. Monteith werd bekend door de tv-serie Glee, een muzikale show over het schoolkoor van een Amerikaanse high school. In deze serie speelde Monteith vanaf het eerste seizoen één van de hoofpersonages, Finn Hudson. Monteith overleed na de opnamen van het vierde seizoen, toen de opnamen voor een vijfde seizoen al waren aangekondigd. Toen Cory Monteith doodging, stierf Finn Hudson met hem.

 

Voor de media was dit niet anders: daar waar de dood van Monteith werd aangekondigd, volgden snel de interviews met de makers van Glee om over de dood van het personage Finn Hudson te praten. Dit liep parallel met de media-aandacht voor Lea Michele, die zowel de vriendin van Monteith was, als de vriendin van Finn Hudson in haar rol als Rachel Berry. Zowel on-screen als off-screen verloor de vrouwelijke helft van het koppel haar grote liefde. Monteith en Hudson komen beide terecht in hun eigen discursieve regimes, die hier en daar voor een deel overlap tonen. Het discursieve regime bepaalt de manier waarop er over een persoon gesproken wordt, ofwel hoe de celebrity in de media wordt gerepresenteerd (Turner, 2004). 

Finn Hudson was de typische goedzak in de serie, en mede hierdoor was dit personage erg populair. Het overlijden van Monteith, aan een dodelijke cocktail van heroïne en alcohol, kort nadat hij zich vrijwillig had laten opnemen in een afkickkliniek (BBC, 2013), kwam hierdoor des te harder aan. De oorzaak van zijn dood was echter niet direct bekend. Aangezien niet iedereen op de hoogte was van zijn drugsprobleem en Monteith nog maar 31 jaar oud was, moest er een autopsie verricht worden om de doodsoorzaak te bevestigen. De laatste momenten van Monteith werden daarom een belangrijk item in nieuwsartikelen (CBC News, 2013; The Globe and Mail, 2013). De aandacht voor het leven van Monteith ging ook voornamelijk uit naar zijn eerdere ervaringen met drugsmisbruik (Daily Mail, 2013; UsMagazine, 2013).

Het fictieve personage Finn Hudson werd daardoor een mooier verhaal om te herinneren. Een belangrijke vraag die meermaals terugkwam in de media was dan ook: hoe moet het nu verder met Glee? Daar hadden de makers in eerste instantie geen antwoord op, maar wel stond vast dat er een vijfde en zesde seizoen moesten komen en dat er grief councelors aanwezig zouden zijn op de set (The Hollywood Reporter, 2013). Uiteindelijk hebben de makers ervoor gekozen om de derde aflevering van het vijfde seizoen te wijden het overlijden van Finn Hudson. Zij gaven deze aflevering de titel ''The Quarterback'' mee (2013). De aflevering is zowel een eerbetoon aan Cory Monteith als aan Finn Hudson. Een opvallende keuze van de schrijvers is dat de doodsoorzaak van Finn Hudson niet bekend wordt gemaakt. Aan het begin van de aflevering horen we een monoloog van Kurt Hummel [Chris Colfer], de stiefbroer van Hudson, waarin hij zegt: ''Everyone wants to talk about how he died too, but who cares? One moment in his whole life. I care more about how he lived.'' (The Quarterback, 2013).

''Everyone wants to talk about how he died too, but who cares? One moment in his whole life. I care more about how he lived.'' (The Quarterback, 2013)  

Verder wordt er geen aandacht meer besteed aan de doodsoorzaak en komt er ook geen rouwdienst in de aflevering voor. De leden van de Glee-club verzamelen zich om liedjes te zingen als eerbetoon aan Finn Hudson en als manier van rouwverwerking.

Cory Monteith en Finn Hudson kregen zo hun eigen discursieve regimes, omdat er om beide personen in de media moest worden gerouwd. Toch kenden de regimes enige overlap, doordat het met name de acteurs en actrices uit de Glee-cast en de makers van de show aandacht kregen voor hun rouwverwerking. Bij Lea Michele is ook te zien hoe belangrijk het personage Finn Hudson was in de rouwverwerking om Cory Monteith. Een van de tatoeages die zij als aandenken liet zetten was het getal '5', het rugnummer van quarterback Finn Hudson (Daily Mail, 2016).

De herdenkingsaflevering The Quarterback sloot de media-aandacht voor Monteith op een mooie wijze af. Voor het publiek is het ook een aangrijpende aflevering, doordat feit en fictie door elkaar lopen. De kijker is zich bewust van het feit dat het verdriet dat de cast speelt voor Finn Hudson, misschien wel werkelijke tranen zijn voor Cory Monteith. Voor de echte Glee-fans blijft het dan ook moeilijk te geloven dat de man die zo'n goedaardig personage speelde om het leven is gekomen door drugsmisbruik, en zal de voorkeur worden gegeven aan het overlappende deel van het discursieve regime. Cory Monteith zal dan herinnerd worden als de geliefde quarterback van McKinley High en als de geliefde acteur onder zijn mede-castleden, die beiden te vroeg aan een onverdiend einde kwamen.

TV.com

''The Quarterback'' (2013)

 

Referenties

BBC (2013, 17 juli) Cory Monteith: Glee star died from alcohol and heroin.

CBC News (2013, 15 juli). Cory Monteith autopsy, toxicology completed.

Daily Mail (2013, 17 juli). The cast of Glee 'knew that Cory Monteith was battling heroin addiction and were instrumental in getting star to rehab'.

Daily Mail (2016, 12 april). 'For my Quarterback': Lea Michele gets new tattoo tribute to Cory Monteith... and reveals another inking in honour of her late grandma.

Murphy, R. (Schrijver), Brennan, I. (Schrijver), & Falchuk, B. (Schrijver en Regisseur). (2013, 10 oktober).  The Quarterback [Aflevering TV-serie]. In I. Brennan (Producent), D. Di Loreto (Producent), B. Falchuk (Producent) & R. Murphy (Producent), Glee. Los Angeles, CA: 20th Television

The Globe and Mail (2013, 2 oktober). Coroner's report sheds light on Cory Monteith’s final moments.

The Hollywood Reporter (2013, 20 juli). Cory Monteith Death: 'Glee' Co-Creator Ryan Murphy on Tragedy, Tribute.

Turner, G. (2004). Understanding celebrities. London, England: Sage

UsMagazine (2013, 19 juli). Cory Monteith's Drug Abuse: "He Was Not a Typical Addict".