Reggaefans verbijsterd

Zangeres Etana steunt "The Donald"

3 minutes to read
Article
Jenny-Louise Van Der Aa
30/09/2016

 

De reggaecommunity is enig 'cultuurrelativisme' wel gewend, maar het openlijk steunen van Donald Trump, die zij associëren met onder meer xenofobie en misogynie, is voor hen een brug te ver.

De Jamaicaanse reggaezangeres Etana, een van de belangrijkste zangeressen in dit genre sinds begin 2000, roept plots op om voor Trump te stemmen. De Jamaicaanse verbaast hiermee vriend en vijand: daar waar haar Caribische collega Rihanna (afkomstig van het eiland Barbados) zich volop achter Sanders en Black Lives Matter schaarde, gaat Etana volledig mee in Trump's "etnische profilering" van Amerikaanse latinobevolking..

 

Etana for Trump

Tijdens een uitzending van Entertainment Report op Television Jamaica wordt Etana geïnterviewd door de journalist Anthony Miller. In dit interview geeft zij de kijkers letterlijk het advies om te stemmen voor Trump. Etana groeide op tussen reggaemuzikanten en scoorde met "The Strong One" in 2007 en "Jah Chariot" een jaar later, dijken van hits in de Jamaicaanse, Europese en Amerikaanse reggaescene. Ze zong over haar achtergestelde wijk "August Town", waar zij een plaatselijke heldin is, en behandelt in haar muziek thema's als: ongelijkheid, gender en verkrachting van meisjes.

 

 

Etana heeft het dubbele Jamaicaans-Amerikaanse staatsburgerschap in bezit en dus mag ze stemmen in de VS. De woorden van Etana zijn opmerkelijk; ze reproduceert integraal het discours van Trump. Het interview bevat antwoorden in de stijl van “jamaar er zijn toch sommige Mexicanen die...”, “het is toch gekend dat moslims...” of nog “het is toch algemeen geweten dat muziek en persoonlijke overtuiging los van elkaar staan.” De schade aan Etana's reputatie is enorm. 

Ondanks enkele lamme argumenten op Twitter, waarbij Etana de journalist, wellicht terecht, beschuldigt van selectieve montage, zijn de verdedigingen, lofbetuigingen en stemoproepen aan het adres van Trump wel degelijk te horen en te zien in het televisiefragment. Daarnaast maakt het wanhopige pleidooi voor vrijheid van meningsuiting, dat reggaezangeres Tanya Stephens via YouYube uitspreekt, de zaak alleen maar erger.

 

De reacties in de commentsectie zijn dan ook niet te min:

"We are upset with a woman who has made it clear she's ok with racial profiling, who has spoken in a most ignorant way in support of a racist presidential candidate that she plans to vote for who could very well emerge as the next Hitler. I also don't think she made any clear points that she cares about the poor in Jamaica, only that she doesn't want to suffer the same way they do. Take this ignorant rant and shove it into the toilet you look like you want to go throw up in! So sad!"

 

De kracht van sociale media

De interventie van Etana is ook opmerkelijk, omdat ze impliciet steun geeft aan Trumps uitspraak in het Hofstra-debat dat zijn relaties met de 'black-community' uitstekend zijn. Dat lijkt overal tegengesproken te worden. Ondertussen is het moeilijk om nog reacties te sprokkelen. Op veel commentsecties van officiële pagina's is het namelijk door haar platenmaatschappij onmogelijk gemaakt om nog een reactie te plaatsen. Een andere kritiek is dat ze totaal geen kennis van zaken heeft::

"You are really silly and simple minded Ms. Etana. I have never profiled the people I am boarding an aircraft with and being a black Jamaican I would hope they don't profile me as a weed smuggler. (...) You do not even display global knowledge in your silly debates about welfare in America as if you did you could easily relate to Scandinavian such as Denmark where the welfare state aims at equality regardless of family and education. You don't make any valid points and shows how sad your mind works. Very disappointed in finding out how stupid you are."

Het moet op z'n minst ook even vermeld worden dat er wel honderdduizenden reacties gegeven worden op de steun van Etana aan Donald Trump. Dit was namelijk niet het geval toen aangekondigd werd dat de homofobe artiest Sizzla op Reggae Geel zou optreden. De reacties waren toen hooguit 'lauw' te noemen.

 

 

'Diversiteit' in de reggae-scene?

Welke lessen kunnen we hieruit trekken? De reggae community kan een zeker cultuurrelativisme verdragen, wat bijvoorbeeld naar voren komt in de lauwe reacties op het optreden van Sizzla bij Reggae Geel. De xenofobie, de misogynie en het ultrakapitalisme van Trump blijken echter een brug te ver. Het recente boek van de AmerikaansJamaicaanse schrijver Marlon James, "A short history of seven killings", is een stille (literaire) getuige van het ongelooflijk brute geweld tegen homo- en transseksuelen op Jamaica Dergelijk geweld krijgt in 2016 nog openlijk een podium op het eiland. Het heeft verschillende verenigde LGBTQ- en andere organizaties hemel en aarde gekost om hem van het podium van Reggae Geel te weren, ondanks het harde bewijsmateriaal waarin hij oproept tot het doden en verminken van holebi's

Internationale organizaties zoals het Equal Rights and Justice Collective (die uit zowel hetero als holebimensen bestaan) en de lokale organizaties zoals JFLAG (Jamaican Forum for Lesbians, All-sexuals and Gays) zullen in de toekomst moeten blijven drukken op het systemische karakter van de holebi-onderdrukking op Jamaica en op het gegeven dat holebi's, werklozen, gehandicapten, langdurig zieken en andere uitgestotenen en uitgebuiten eenzelfde strijd voeren. 

 

*homoseksualiteit is nog steeds verboden in Jamaica