Schrijvers en media

File
The Editors
22/11/2016

Hedendaagse schrijvers verdienen hun reputatie grotendeels in het publieke domein: ze verschijnen op televisie, schrijven voor kranten, gaan de theaters in, de festivals af en gebruiken verschillende sociale media. De literatuur is sinds het einde van de twintigste eeuw steeds meer de wereld in getrokken om haar publiek op te zoeken en om zichzelf te verkopen. Er is behoefte aan een analyse van dit grote transformatieproces. Om wetenschappelijk gefundeerde bijdragen te kunnen leveren aan de maatschappelijke discussies over de crisis in de literatuur is het nodig om in kaart te brengen hoe literair schrijverschap vandaag de dag functioneert.

Over de mediastorm rondom Griet Op de Beecks publieke bekentenis

Article
Sander Bax
02/10/2017
12 minutes to read

Het optreden van de Vlaamse bestsellerauteur Griet op de Beeck in De Wereld Draait Door is ongetwijfeld een van de meest besproken optredens van een literaire schrijver. Literatuurwetenschapper Sander Bax duidt de logica achter de heisa.

Joost Zwagerman

Joost Zwagerman: de schrijversmythe.

Paper
Tessa Chaplin
10/07/2017
9 minutes to read

Deze paper onderzoekt de wijze waarop Joost Zwagerman kunst toegankelijk wist te maken aan de hand van de verschillende rollen die hij op zich heeft genomen, zoals de schrijver, de presentator, de publieke intellectueel en de kunstliefhebber.  

Over de selffashioning van de publieke intellectueel Joost Zwagerman

Paper
Margaret Steenbakker
05/04/2017
27 minutes to read

In deze paper staat de selffashioning van de Nederlandse schrijver en publieke intellectueel Joost Zwagerman centraal. Aan de hand van een drietal momenten wordt de wijze waarop hij zichzelf positioneerde binnen het publieke debat geanalyseerd. 

De literaire schrijver in het mediatijdperk

Academic paper
Sander Bax
22/11/2016
5 minutes to read

Verschillende wetenschappers betogen dat het literaire bedrijf grondig en fundamenteel aan het veranderen is in het mediatijdperk. Literatuurwetenschapper Sander Bax bouwt met zijn studenten aan dit dossier over dit grote transformatieproces. 

Abdelkader Benali

Benali is een Bad Boy

Article
G. H.
08/06/2016
8 minutes to read

Abdelkader Benali schreef met Bad Boy een boek over de casus van Badr Hari. In een interview dat hij in talkshow Pauw en Witteman gaf valt op dat hij de belangstelling rond de roman omarmt, om zich er vervolgens van te distantieren. Hoe zit dit?

Oog in oog met Leon De Winter

Article
Roeline Machiels
06/06/2016
8 minutes to read

Aan de hand van een analyse van Leon de Winters optreden in Oog in Oog wordt in dit artikel bekeken hoe De Winter de media gebruikt om zich te profileren en zijn werk te vermarkten.