Humanities

File
The Editors
26/01/2017

Eens in de zoveel tijd laait er een discussie op over de 'zachte wetenschap'. Deze discussie is de hedendaagse variant op de Methodenstreit van de late 19e eeuw, het Two Cultures-debat in de jaren '50, en de Science Wars in de jaren '90. Het waren discussies die meer hitte dan licht produceerden, en dat is nog steeds het geval. Het blijft voor veel mensen onduidelijk wat sociaal of hermeneutisch onderzoek nou eigenlijk inhoudt. ​Diggit Magazine brengt hier verandering in. In deze file bundelen we een reeks artikelen waarin sociaal- en geesteswetenschappelijke onderzoekers hun methoden verklaren.

De Geest voorbij: geesteswetenschappelijke reflecties op gezondheidszorg

Academic paper
Jenny Slatman
27/11/2017
18 minutes to read

Zowel psychologisering als neurologisering gaan beide uit van een zeer mager begrip van lichamelijkheid. Jenny Slatman pleit voor een ruimere opvatting van lichamelijkheid die ook toegepast kan worden binnen medische praktijken.

Pleasure Studies? University as creative and thinking space

Column
Odile Heynders
13/09/2017
4 minutes to read

According to Pieter Duisenberg 'pleasure studies' should be something of the past. The future is in technical studies. But is job perspective the main argument for spending 4 years of your life at university? Odile Heynders does not agree. 

Hilarisch, die helderheidspolitie van Boudry en Bregman

Column
Daan Rutten
23/05/2017
3 minutes to read

'De helderheidspolitie Boudry & Bregman blijft bezig om de postmoderne filosofie tout court een slechte naam te bezorgen, en dat terwijl het toch al nauwelijks meer een plaats heeft in het Nederlandse intellectuele debat.' zegt Daan Rutten

Het nut van de zachte methode

Article
Tom van Nuenen
17/01/2017
2 minutes to read

De kritiek op methoden uit de geesteswetenschap, die onlangs weer oplaaide, is van alle tijden. Het is aan de wetenschap om opheldering te bieden. Diggit Magazine lanceert een reeks artikelen over methoden.